Et Nasıl Pişirilir?

Et nasıl pişirilir?

İyi bir et yemek için öncelikle etimizi iyi seçtikten sonra, ona en iyi pişirme işlemini uygulamamız gerekmektedir ki tabağımızda tamamen arzuladığımız lezzete ulaşabilelim.

Öncelikle et her ne kadar cansız gibi dursa da içinde barındırdığı mikroorganizmalar canlıdır. Dolaptan çıkarılan et direkt olarak kesinlikle pişirilmemelidir. Etin içindeki mikroorganizmaların homojen olarak etin içine dağılabilmesi için oda sıcaklığına gelmesi gerekir. Bu nedenle etlerimizi pişirmeden önce oda sıcaklığına gelmesini beklemeliyiz.

Etlerimizi pişirirken iyi bir performans sağlamak için kesinlikle döküm tava kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü ete yüksek ısıyı düzenli olarak ancak döküm tava ile verebiliriz. Döküm tavalar yaklaşık 450–500 derece sıcaklığa kadar çıkabilmekte ve bunu uzun süre koruyabilmektedir. Döküm tavanın, etimizi pişirebileceğimiz kıvama gelip gelmediğini ise şöyle anlayabiliriz. Altını yaktığımız tavamız yaklaşık 10 dakika sonra kıvama gelmiş olmalıdır. Test için elimizi tavanın ortasına doğru yaklaştırırız ve 5’e kadar sayarız. 5. saniyede elimiz geri çekecek kadar yanıyorsa tavamız yeteri kadar ısınmış demektir

Döküm tavaya eti koymadan önce ayçiçeği, mısırözü yada fındık yağı gibi kızartmada kullanılan yağlardan biri ile bir fırça yardımı ile her iki tarafı iyice yağlanır ve ardından deniz tuzu ile tuzlanır. Bu yağlama ve tuzlama işleminin sebebi ise pişirme esnasında etimizin dış yüzeyinde bulunan gözeneklerini kapayıp, etin içinde bulunan ve lezzetini veren sıvıların kaybını önlemektir. Buna mühürleme denilir. Et pişirilirken önce yüksek ateşe atıldığında, aldığı ısıyla yüzeyi mühürlenmiş olur ve bu sayede içindeki sıvının dışarı kaçması önlenmiş olur.

Ayrıca şu unutulmamalıdır ki et pişirilme esnasında ne kadar az çevrilirse o kadar çok lezzetli olur. Et yüksek oranda sıvı barındıran bir yapıya sahiptir. Bıçakla herhangi bir işlem yapılırken de dikkat edilmelidir. Çünkü ete her dokunuşta et sıvı kaybeder. Sıvı kaybı etin tüm özelliğinin yok olmasına sebebiyet verir. Çünkü ete tadını ve özelliğini veren bu içindeki sıvıda saklıdır. Türk halkı olarak genelde etleri çok pişirerek yiyen bir toplumuz ki bu oldukça yanlış bir davranıştır. Etin tüm sahip olduğu lezzet o akan sıvılarla birlikte yok olmaktadır.

Diğer önemli konu ise etimizin pişmişlik oranıdır.

Az pişmiş için : 2'şer dakika her iki tarafını

Az-orta pişmiş için ; 3’er dakika her iki tarafını

Orta pişmiş için; 5’er dakika iki tarafını

İyi pişmiş için ki biz bunu tavsiye etmiyoruz; 7’şer dakika her iki yüzünü de pişirmeliyiz.

Pişirme işlemi bittikten sonra doğrudan olarak tabaklara servis yapmamalıyız. Nasıl ki soğuk dolaptan çıkardığımız etimizin içinde sıvı dağılımı homojen durumda değilse yine aşırı sıcakta da aynı durum söz konusudur. Etlerimizi hafif ısılı olan ızgara kısmında 5 dakika kadar dinlendirmeliyiz.

Etiketler: et pişirme, et nasıl pişirilir
Temmuz 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Etin En İyisi, en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek için yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanmaktadır.